About Photography

 

 

Hans Gerritsen was born in 1951 (The Netherlands). Since 1970 he works as a professional photographer. His career began as a freelance press photographer at the "Rheinischen Post" in Nord Rhein Westfalen, Germany.  As from 1980 he specialised in dance photography. In 1982 he started the magazine DANS, where he committed himself as editor and photographer until 1990.
Hans Gerritsen takes photographs for Introdans, Het Scapino Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Les Ballets de Monte Carlo, Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen and more. Other customers are amongst others Banking institutions and multinationals, for which he takes photographs of the man in the business and other portrets.
Also architecture and nature are favoirite subjects for his photography.

 

To Hans, with my sincere admiration for your artistic work as photographer .  Thank you  for your faithful and closed collaboration  with les Ballets de Monte-Carlo and their partners, through your photographic reports and exhibitions, being present for each creation. I invite everybody to visit your new and outstanding website !

Jean-Christophe Maillot
Choreographer and Director of les Ballets de Monte-Carlo

 

 

Sinds 1970 werkt Hans Gerritsen (1951) als professioneel fotograaf. Vanaf 1980 specialiseert hij zich in de dans- en balletfotografie, waarna hij in 1982 het ballettijdschrift DANS oprichtte en waarvan hij tot 1990 naast het hoofdredacteurschap tevens de fotografie verzorgde.

Hans Gerritsen fotografeert onder andere voor de gezelschappen Scapino Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans en Les Ballets de Monte Carlo. Regelmatig exposeert hij zijn werk in diverse galeries en bedrijven in binnen- en buitenland.

Behalve de danswereld verzorgt hij de fotografie voor bankinstellingen, multinationals en diverse communicatiebureau's.


“Hans Gerritsen is al 25 jaar de vaste fotograaf van Scapino Ballet Rotterdam. Hij is een bevlogen, pure vakman én hij heeft een scherp oog voor dans. Hij begrijpt de dansstukken en weet daaruit de juiste dingen te pakken en de essentie weer te geven. Ik vind het altijd heel plezierig met hem samen te werken.”
Ed Wubbe, artistiek directeur/choregraaf Scapino Ballet Rotterdam

 

 

"Waarom verlangen wij bij tijd en wijle kunst te aanschouwen? Wat boeit ons in voorwerpen van kunst? Het object op zich kan de oorzaak niet zijn, want dan zou iedereen door hetzelfde voorwerp gefascineerd moeten worden.

De prikkeling der zinnen, door het kunstvoorwerp teweeg gebracht, is de ware kunstervaring en de oorzaak van ons verlangen voorwerpen van kunst te bekijken en te bezitten om te kunnen blijven bekijken. Kunst is niet in het object; kunst is in de mens. Beauty lies in the eye of the beholder.
Nergens meer dan in de kunstfotografie is er een directer verband tussen het kunstobject en de aanschouwer, die gegrepen wordt door een onbepaalde flits, een impuls, die zinnenstrelend werkt.
In de balletfotografie is de zinnenprikkeling doel. Wil men daarin slagen, dan zal er sprake moeten zijn van een combinatie van perfectie, uitdaging, suggestie en beperking".
Met mijn specialisatie in deze vorm van fotografie probeer ik telkens weer de essentie en kracht van een choreografie vast te leggen. Niet het regisseren maar registreren van de vaak zo mooie beelden waar ik met veel genoegen gebruik van mag maken.


foto@hansgerritsen.nl