Fotoboek Photocall

 

Het boek is te bestellen via foto@hansgerritsen.nl 

Persbericht

Balletfotograaf Hans Gerritsen heeft een interactief fotoboek gemaakt van zijn oeuvre van 35 jaar ballet- en dansfotografie.

Alle balletdisciplines hebben een plaats in het fotoboek. Van klassieke dans tot modern ballet. In deze stijlen worden bijzondere opnamen getoond van 's-werelds beste en beroemdste choreografen zoals  Merce Cunningham, George Balanchine,  Alvin Aily, Jean-Christophe Maillot, Mats Ek, Sidi Larbi Cherkaoui en Maurice Béjart.
Natuurlijk ook werken uit de Nederlandse stal van Hans van Manen, Jiri Kylian, Ed Wubbe, Nils Christe en Lightfoot/ Léon.
Zijn archief is in de werkelijke betekenis van het woord uniek te noemen en vanwege zijn uitgebreidheid van historische betekenis, zodat de mogelijkheid ruimschoots aanwezig is om daaruit meerdere fotoboeken samen te stellen.

Om een zeer bijzondere meerwaarde aan het boek te geven is gekozen om de uitgave 'interactief' te maken. Er staan op een aantal informatieve pagina’s niet alleen korte beschrijvingen van de foto's maar ook codes die met bijvoorbeeld een tablet of smartphone te scannen zijn. Zodoende kan men achtergrond-informatie van een betreffende foto  verkrijgen. Dit kan een kort filmpje van het corresponderende ballet zijn maar ook een kort interview of beschouwing van een choreograaf of danser. Hans van Manen, Jiri Kylian, Jan Kooijman, Marco Goecke en vele anderen geven een video-quote.

Met deze uitgave brengt Hans Gerritsen een fotoboek uit dat, gezien de inhoud van 35 jaar balletfotografie in al zijn disciplines, uniek is.
Uniek in omvang, inhoud en culturele waarde. Niet alleen voor dansers, studenten en dansmakers. Het boek zal een blijvend artistiek en cultuur gewicht behouden voor een dans- en cultuurminnend publiek.

Prinses Margriet, zelf een groot liefhebber en bewonderaar van ballet, heeft het boek een toepasselijke inleiding gegeven.


Vanaf 10 november 2015 in de boekhandel ISBN: 9789082434804 Titel: Photocall

 

PREFACE   H.R.H. Princess Margriet of the Netherlands:

Fotografie is fascinerend! In een fractie van een seconde wordt een moment voor altijd vastgelegd. Bij fotografie van ballet is die relatie nog unieker: de danser neemt het publiek mee in een wervelende, energieke of mooi ingetogen beweging. Als liefhebbers van dans genieten wij van deze ‘live’ ervaring. Een balletfotograaf legt de beweging of pose vast, waardoor de vergankelijkheid als het ware wordt bevroren.

Al heel lang bewonder ik de foto’s die Hans Gerritsen voor, onder meer, Introdans uit Arnhem maakt. Beweging vangen in het moment, dat is een vak; eigenlijk meer een vorm van kunst. Hans Gerritsen blinkt hierin uit; al meer dan 35 jaar doet hij dat met een fantastisch resultaat voor balletgezelschappen uit binnen- en buitenland.
In dit boek neemt hij ons mee door de jaren heen, en geeft ons daarmee de – als mooiste geselecteerde – momenten terug. Dit boek getuigt van de grote passie van Hans voor ballet. Zijn belangrijke oeuvre is nu vastgelegd voor de toekomst en toegankelijk gemaakt voor velen. Het zal er ongetwijfeld aan bijdragen om veel mensen, onder wie hopelijk ook veel jongeren, te interesseren voor deze fascinerende podiumkunst.


H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden.

 

Photography is fascinating! In a split second a moment is captured and secured forever. In this sense ballet photography is even more unique: a dancer engages spectators in movements that can be swerving, energetic or movingly subdued. As a ballet buff one can genuinely be touched by live performances of this kind. A photographer of ballet succeeds in securing such movements, which are, as it were, frozen for eternity.
For a long, long time I have admired the pictures Hans Gerritsen shoots of ballet companies such as Introdans in Arnhem, the Netherlands. Capturing ballet movements truly is a profession; an art of its own in fact.
This is where Hans Gerritsen excels; for over 35 years he has superbly worked for ballet companies both in the Netherlands and abroad.
In this book he is taking us back through all these years, offering a selection of the most beautiful moments he managed to capture.This book testifies Hans’s lifelong passion for ballet. His most important works of art have now been secured and made accessible to many. It will surely contribute to interest a lot of people in this fascinating form of performing arts, many youngsters included I hope.


H.R.H. Princess Margriet of the Netherlands.